DBC Lunch 9 mei

1 maand geleden

Beste vrienden van de DBC,

2023 is voor Spanje HET jaar van de verkiezingen! Op 28 mei zijn de gemeenteverkiezingen en zullen ook in 13 autonome regio’s, waaronder Madrid, de regionale verkiezingen plaatsvinden.

De meeste regionale en gemeentebesturen lijken de voorkeur te geven aan een lokaal georienteerde verkiezingscampagne. De inzet is dat er in Spanje geen drang tot verandering zou bestaan en dat continuïteit bij de kiezers de norm is. Maar dat zal niet gemakkelijk worden. De afgelopen weken hebben duidelijk gemaakt dat zowel Sánchez als Feijóo zich zeer betrokken voelen bij de campagnes en dat de komende verkiezingen worden opgevat als voorronde van de landelijke verkiezingen later dit jaar.

De macroeconomische en geopolitieke instabiliteit en onderzekerheden, zullen ongetwijfeld hun weerslag hebben op het resultaat van de komende mei verkiezingen en zijn daarmee een opmaat naar de landelijke verkiezingen die uiterlijk voor 10 december van dit jaar gehouden zullen moeten worden.

Vandaar dat we op de komende DBC lunch nader willen ingaan op de macroeconomische kwesties waarmee Spanje te maken heeft en de politieke vooruitzichten en uitdagingen die deze met zich meebrengen.  We hebben voor de gelegenheid 2 vooraanstaande personen uitgenodigd die het Spaanse politieke en economische landschap door en door kennen:

  • Eduardo Madina Muñoz : tussen 2004 en 2017 volksvertegenwoordiger, en een aantal jaren woordvoeder van de PSOE.
  • Juan Pablo Riesgo Figuerola-Ferretti : tussen 2015 en 2018 Staatssecretaris van werkgelegenheid voor de PP regering van Mariano Rajoy.

Beide personen zijn tegenwoordig ook verbonden aan EY en collegas van Richard van Vliet, secretaris van onze DBC. Tijdens de colloquium volgend op de lunch zal Eduardo zich vooral richten op de politieke situatie en Juan Pablo op de macro-economische aspecten.