Lunch 6 april

Op 17 maart werden in Nederland de tweede kamer verkiezingen gehouden. Ten tijde van de lunch op 6 april waren de stemmen reeds geteld en was de uitslag bekend. Een kabinet Rutte leek er vrijwel zeker weer aan te komen.

Maar de formatie beloofde niet makkelijk te worden. De peilingen gaven de VVD al maanden een grote voorsprong, en Mark Rutte had deze voorsprong weten te behouden. Sigrid Kaag kon zich echter de morele winnaar van de verkiezingen voelen. Zij boekte het beste verkiezingsresultaat ooit voor haar partij en ging ruim over de PVV en het CDA heen. Zowel VVD als D66 zullen heel duidelijk hun stempel op dit nieuwe kabinet willen drukken.

Uit de resultaten bleek dat de kiezer vertrouwen bleef houden in de regering. De Christen Unie maakte een pas op de plaats, en alleen het CDA werd afgestraft en verloor 4 zetels.

Ondanks het verlies van de PVV, die 3 zetels moest inleveren, wonnen de rechts-populistische partijen terrein. Forum voor Democratie steeg van 2 naar 8 zetels en de partij JA21 was met drie zetels in de Kamer de verrassende nieuwkomer.

Tijdens onze lunch werden de resultaten van de Nederlandse verkiezingen nader geanalyseerd. Welke gevolgen had dit verkiezingsresultaat voor de politieke koers die Nederland de komende jaren zal gaan varen. We hadden daarvoor Marianne De Jong uitgenodigd. Mevrouw De Jong is sinds september 2020 plaatsvervangend ambassadeur en hoofd politieke afdeling van de Nederlandse ambassade in Madrid.