Nationale Business Meeting 2022

6 maanden geleden

Ondernemersprijs bij Nationale Business Meeting
naar Pascal Jorritsma

Vanaf de twintigste verdieping in het EY-gebouw in Madrid leek het even of de wereld op donderdag 20 oktober aan de voeten lag van Pascal Jorritsma. Hij won de Nederlandse Ondernemersprijs met de opbouw en creatie van AIR8 Tech International waarmee circa 25.000 bedrijfsruimtes in Europa en Australië van gefilterde lucht worden voorzien. Jorritsma toonde zich tijdens de coronapandemie een waar ondernemer door in moeilijke tijden over te stappen van het organiseren van grote evenementen naar een totaal ander concept. Inmiddels is Pascal Jorritsma ook weer actief met zijn Iventions Event Architects. Hij keerde na de Nationale Business Meeting met een goed gevoel terug naar Barcelona waar hij sinds 2005 woont.

De Nationale Business Meeting in Madrid was met meer dan honderd aanwezigen van verschillende businessclubs uit heel Spanje een groot succes. Het centrale thema van het programma ‘Ondernemen in roerige tijden – aanpassen en transformeren’ werd van verschillende kanten belicht. Nadat Frank Diephuis als voorzitter van de DBC in Madrid en gastheer iedereen welkom had geheten, het programma had toegelicht en kort uiteen had gezet wat de waarde van deze bijeenkomst was, kreeg ambassadeur Roel Nieuwenkamp het woord. Daarna was het de beurt aan de Nederlandse econoom Marcel Jansen. De universitair hoofddocent van de Universidad Autónoma de Madrid en onderzoeker bij denktank FEDEA hield een zeer interessante uiteenzetting over de macro-economische perspectieven voor Spanje. Vervolgens lieten een aantal andere Nederlandse topmensen uit het bedrijfsleven en het hoofd van de economische dienst van de ambassade tijdens een round-table discussie hun licht schijnen over de obstakels en uitdagingen voor de komende jaren. Doorgaans overheerste het positieve geluid.

Na deze interessante lessen economie was het podium voor de hoofdrolspelers van de National Business Meeting: de finalisten van de Ondernemers-, de Starters- en de Managersprijs.  In aanloop naar het evenement hadden alle kandidaten de jury met het insturen van een vlog al proberen te overtuigen van hun kwaliteit. Op basis daarvan werden de finalisten geselecteerd en mochten die zich tijdens de NBM presenteren aan alle aanwezigen. Bij de Ondernemersprijs liet Pascal Jorritsma de andere genomineerden Rigtmar Brandenburg en Robain de Jong nipt achter zich. Wouter Draijer wist met zijn enthousiasme zowel de jury als het publiek te overtuigen hem aan te wijzen als de winnaar van de Startersprijs. De CEO van Solarmente probeert Spanjaarden en de buitenlanders in Spanje aan de zonnepanelen te krijgen. Daarmee draagt Draijer en zijn team ook mee aan de verduurzaming. Een belangrijk element voor de jury, die hem verkoos boven de genomineerden Bas Dekker (Soto Solar) en Joris van der Heijden (Controller-for-a-day). De Managersprijs was voor Mariel Koerhuis van het Johan Cruyff Institute. Ze eindigde voor Inge Kormelink (Clinica Tambre) en Erik Ottens (Yource Group).

De geslaagde NBM werd afgesloten met een enerverende borrel waarbij alle winnaars, de genomineerden en de andere gasten met elkaar tot middernacht onder genot van een drankje en een hapje met elkaar in gesprek gingen. Dat werd de volgende dag in de prachtige ambiance van de ambassadeurswoning van de nieuwe ambassadeur Roel Nieuwenkamp over gedaan. Nieuwenkamp, die net daarvoor zijn geloofsbrieven had overhandigd aan de Spaanse Koning Felipe VI, toonde zich een groots gastheer voor het Nederlandse bedrijfsleven.