DBC Lunch 6 juli

Tijdens de DBC-lunch van 6 juli hebben we stil gestaan bij het feit dat 25 geleden de historische schaakwedstrijd “mens versus machine” werd gespeeld.

In 1996 was de wereld in de ban van de wedstrijd tussen de Russische schaakgrootmeester Kasparov en Deep Blue, een door IBM ontwikkelde super schaakcomputer. Tot ieders verbazing won de computer het eerste spel en voor het eerst in de geschiedenis versloeg een machine een heuse wereldkampioen schaken volgens de officiele regels van een schaaktoernooi.

Op de vraag waarom IBM miljoenen dollars had uitgegeven aan de bouw van een schaakcomputer, antwoordde onderzoekswetenschapper Murray Campbell dat schaken en Kasparov slechts manieren waren om de technologische vooruitgang te benchmarken. De lessen die waren getrokken uit het bouwen van Deep Blue zouden worden toegepast op andere complexe problemen, en de verwachting was dat speciale computers op grote schaal zouden worden gebruikt in financiën, geneeskunde, onderwijs en vele andere gebieden.

Voor de gelegenheid hadden we voor deze lunch Jorge Mata uitgenodigd. Jorge trad onlangs toe als CEO en investeerder van Quants United, een bekroond fintech-bedrijf dat kunstmatige intelligentie-robots creëert voor vermogensbeheer en aandelenhandel.

Jorge is een serie-ondernemer die als mede-oprichter in tal van bedrijven geïnvesteerd heeft. Hij werd in 2001 en 2002 uitgeroepen tot technologiepionier door het Davos World Economic Forum.

Jorge gaf een zeer interessante presentatie over de rol van Artificial Intelligence in de aandelen en bitcoin handel en hoe verschillende soorten AI-technieken, zoals deep learning, kwantitatieve financiële mathematica, worden gebruikt om intelligente robots te creëren die kunnen leren en handelen in onvoorspelbare of onstabiele marktsituaties met de mogelijkheid om hun eigen trading strategies met succes te veranderen.